Literatuur en publicaties

Literatuur
Haptonomie is per definitie een ervaringsgerichte therapie. In de behandeling liggen de mogelijkheden om te ontdekken, ervarend te leren en jezelf te ontwikkelen. Zou je wat willen lezen over de uitgangspunten dan zijn er diverse boeken op de markt. Een paar daarvan kan ik je in het bijzonder van harte aanbevelen (waarvan de meesten ook als e-boek te koop).

“Het lichaam als verhaal”
Van Diewke Talma, ISBN 9789047200925
In Het lichaam als verhaal wordt de haptonomie in begrijpelijke taal uitgelegd aan de hand van herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven en de behandelpraktijk.

“Tot in onze diepste diepten” / het evangelie ter harte nemen”
van Simone Pacot, ISBN 978-90-76671-17-9
Simone Pacot legt op hele heldere en tedere wijze uit wat de verbanden zijn tussen de psychologie van het gevoel en het geloof. Hoe de genade van God in als zijn dimensies van ons bestaan kan doorwerken, zelfs in die delen van ons die in het verleden zwaar gekwetst werden. Een heel verrijkend boek dat naadloos aansluit op de haptonomie zoals ik die vanuit de Bijbel graag inhoud geef.

“Gewoon God”
van Philip Troost, ISBN 9789043528009
Op een prikkelend en openhartige manier zoekt Philip Troost naar een eerlijke, ervaarbare manier om met God te leven en over hem te spreken. Volgens Philip Troost is leven als Christen vooral niet een zaak van je hoofd maar van je hele zijn.

“De kracht van kwetsbaarheid”
van Brene Brown, ISBN 9789400502482
De auteur is psycholoog – wetenschapper en is gepromoveerd op het onderwerp “kwetsbaarheid”. Ondanks dat ze hoog geschoold is heeft ze de gave om op een hele toegankelijk geschreven manier de mix te maken tussen al haar studies en de dagelijkse levenspraktijk. We zijn allemaal kwetsbare mensen. Wat zij schrijft is zó herkenbaar. Ik heb er heel veel aan gehad.

“De kunst van het ongelukkig zijn”
van Dirk de Wachter, ISBN 9789401463584
De kernvraag van dit boek gaat over wat we in het leven nastreven. Gaat het om ‘geluk zijn’ of over ‘zingeving’?
In dit boek gaat Dirk De Wachter in op grote vraagstukken in onze maatschappij die ons leven bepalen, sturen of veranderen, maar die ons vooral in contact brengen met de ander of met onszelf. Vanuit een constante verwondering leert het ons om na te denken over wat gelukkig zijn echt kan betekenen.

“Leven na de genadeklap
van Arie de Rover, ISBN 978 9058 816993
Als je echt gaat begrijpen wat genade inhoudt, dan geeft dat je leven een draai van 180 graden. Dan krijg je de genadeklap. Geen ingehouden corrigerende tik, ook geen ‘klap van de molen’ zodat je een beetje wappie wordt, maar een mokerslag die je leven omgooit. Een boek dat gaat over ons zelfbeeld en identiteit in relatie tot God.

Publicaties

Zo af en toe publiceer ik iets. Bij deze een overzicht van wat activiteiten.

Haptonomisch Contact
Haptonomisch Contact
is het vakblad voor alle GZ-haptotherapeuten in Nederland en België. Door de redactie ben ik gevraagd om iets te schrijven over hoe ik als christen de haptotherapie invulling geef. Dat heeft geresulteerd in het artikel Jezus, al 2000 jaar een voorbeeld in therapie op maat
Wil je het artikeltje lezen, klik dan hier.




Recensie boek “Raak me aan” van Philip Troost

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Raak-me-aan-1.png

In augustus 2020 is er een prachtig nieuw boek verschenen van Philip Troost met de titel Raak me aan. Een boek waaraan hij voor de Coronatijd al begonnen was. En juist in deze tijd is zijn boodschap indringender dan ooit. Niet om eigenwijs dwars door alle maatregelen heen te gaan. Wel om het belang van een goede en gepaste aanraking te benadrukken.
Op verzoek van de uitgeverij heb ik een recensie over dit boek geschreven.  Het boek is een aanrader!
Wil je de deze recensie lezen, klik dan hier: recensie.





4B - Kerk zijn in de crisis - De Derde Helft (podcast) | Listen Notes

Podcast over “Een-zijn”
Door de vele beperkende maatregelen waarmee we geconfronteerd worden om het Coronavirus te beteugelen ontstaan er ook hele mooie en creatieve manieren om toch met elkaar in de verbinding te blijven. Een van die initiatieven is de podcast De derde helft, opgezet door twee leden van de CGK-Zwolle. Wekelijks wordt er een gast geïnterviewd die ook een kleine meditatie / spreekbeurt houdt. Na de uitzending hebben luisteraars een paar dagen de tijd om vragen te stellen. Vervolgens wordt er een week na het interview nog een opname gemaakt waarin de vragen worden beantwoord.  Begin september heb ik daaraan meegedaan. Het thema waarover we gesproken hebben ging over Eén-zijn. Wil je ze beluisteren, klik dan op de linken:
Eerste interview  (17.30 min)
Tweede interview (18.30 min)



Publicatie Stadshagen Nieuwsmagazine en Zwolle-Zuid Magazine

In november 2020 is er een artikel verschenen in twee Zwolse Magazines, het Stadshagen Nieuwsmagazine en Zwolle Zuid Nieuwsmagazine. In dit artikel staat een korte uitleg over mijn werkzaamheden in de praktijk.
Voor het artikel: klik hier.


Artikel in maandblad CGK
Wat is het tof dat anderen zo aangesproken worden door mijn werk dat ze dat graag willen delen met derden. In november heeft Ans Eikelboom een artikel geschreven in het maandblad van de CGK-Zwolle n.a.v. mijn artikel “Matroesjka / Ik zie God in jou”. Voor mij verrassend. Het maakt me blij dat wat ik al doende leer zo bruikbaar is voor anderen. Dat vind ik zo heerlijk!
Voor het artikel: klik hier.

Zelf-ver-trouw-en
Het is geen publicatie van mij. Wel heel bijzonder om mijn eigen gedachtengangen en teksten over zelfvertrouwen terug te vinden op de site van een ander. En van mij mag het, ik vind het prima. Ik heb bewust geen kopierechten op mijn teksten. Bouw vooral voort op wat de een ontwikkeld heeft. Zo kunnen we elkaar stimuleren, van elkaar leren en doorgroeien.
Voor het artikel: klik hier


In december 2020 ben ik geïnterviewd door het ND. De vraag was hoe je in de tijd van de Coronacrisis toch vormen kan vinden om troost aan een ander te bieden.
Om het artikel te kunnen lezen kan je een (gratis) account aanmaken bij het ND. Klik daarvoor hier.