Getsemane, tuin van de pijn?

Getsemane. Een tuin aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem, die we kennen als de plaats waar Jezus vlak voor Zijn gevangenneming Zijn hemelse Vader smeekte om niet de weg van het kruis te hoeven gaan. Daarom heet Getsemane ook “de tuin van de pijn” (naar Opwekking 268).

Getsemane, deze naam betekent ‘oliepers’. En omdat er op de olijfberg uiteraard veel olijven groeien zal het me niet verbazen dat in die oliepers vooral olijven worden geperst. Olijven die zo zwaar onder druk gezet worden in de pers totdat ze splijten, breken en al hun sappen moeten afstaan. Er komt door de onhoudbare druk heen een levenskrachtige olie vrij die zeer voedzaam en heilzaam is voor ons lichaam.

De olijfboom heeft in meerdere culturen een diepere betekenis. De olijfboom, de takken en de vruchten staan in Israël voor o.a. vrede, verzoening, liefde, trouw, wijsheid, overvloed en hoop.
In het Oude Testament wordt het volk Israël met een olijfboom vergeleken. Een boom, waarvan God de Eigenaar is en die Hij heel goed verzorgt (Jer. 11:16; Hosea 14:7).

Jezus, twijg uit de afgehouwen stronk van Isai. En juist in de oliepers “Getsemane” wordt de druk op Jezus zo zwaar dat Hij er onder dreigt te bezwijken. Overmand door angst en verdriet zweet Hij bloeddruppels. En aan het kruis breekt Zijn leven definitief en vloeit er bloed en water. Dé Olijf heeft Zich gegeven en is uitgeperst, tot op de laatste druppel. Kostbare sappen zijn door de pijn heen vrijgekomen. Ze zijn zeer voedzaam en heilzaam voor het leven. Ze geven vrede, verzoening, liefde, trouw, wijsheid, overvloed en hoop. Voor ons.