Het dragen van je pijn: Adam en Eva

Adam en Eva wilden zijn als God. De verlangde autonomie kent een hele hoge prijs. Een prijs die Adam en Eva zelf wilden oplossen; met aaneengeregen vijgenblaadjes wilden ze het kwetsbaarste en intiemste van zichzelf voor elkaar bedekken. Vijgenblaadjes: het is behelpen met zo’n oplossing. Vijgenbladeren hebben een beperkt formaat. Adam en Eva moesten er niet voor niets meerdere aaneen rijgen om hun edele delen te verbergen. Zoals wij ook moedige pogingen doen om onze kwetsbaarheid te beschermen. Vervolgens verstopten Adam en Eva zich voor God in plaats van zich naar Hem toe te keren.

In afgeleide vorm kom ik dit vaak tegen. Nagenoeg ieder mens vindt het heel moeilijk om de kwetsbare kant van zichzelf te laten zien. Het liefste verstoppen ze zich voor de ander. Velen zeggen dat je zelf je eigen problemen en zorgen moet oplossen en voor je moet houden. Onder het motto: het zijn mijn problemen, ik moet er alleen een weg in zien te vinden. Het kan zijn dat een probleem dat je hebt, helemaal jouw probleem is. Misschien zit de oorzaak van het probleem ook helemaal alleen in jou. En toch… een ander kan je helpen in het steunen en zoeken naar oplossingen voor iets waar jij ‘eigenaar’ van bent. Dáárvoor heeft God ons aan elkaar gegeven. We mogen elkaar steunen en sterken (Luc. 22:32).
Wat ik ook vaak hoor is dat je een ander er niet mee moet lastigvallen en al helemaal niet moet opzadelen met jouw problemen. Ik vind dat een denkfout. Deze manier van denken sluit niet aan op het gegeven dat God ons aan elkaar heeft gegeven om elkaar tot een helper te zijn (Gen. 2:18).

Een andere denkfout zit er in dat jij voor de ander bepaalt dat je met het openen/delen van jouw problemen de ander tot last zou zijn. Dat moet jij niet bepalen; dat mag de ander zelf doen. Die mag voor zichzelf uitmaken of hij jouw verhaal kan en wil dragen of niet. Eveneens ontneem je de ander de mogelijkheid om er voor jou te zijn. Als jij vraagt aan de ander om je nabij te zijn, een stukje met je mee op te lopen, dan mag de ander in alle vrijheid en eigen verantwoordelijkheid bepalen of die kan/wil ingaan op je verzoek of niet.

Adam en Eva; de doe-het-zelvers in hun pogingen om een oplossing te vinden voor hun problemen. Het brengt hen uiteindelijk alleen maar in een isolement. Ontheemd van zichzelf, gevangen in zichzelf.