Geniet!

Proef, en geniet de goedheid van de HEER, gelukkig de mens die bij hem schuilt. Psalm 34:9.

God heeft alles perfect geschapen. Alles mag bloeien, alles mag leven, alles mag voor Zijn aangezicht schijnen. Wij mensen mogen daar een onderdeel van zijn en we mogen leven in die prachtige schepping. We mogen genieten van al wat Hij gemaakt heeft: van de bergen, de hei, een zonsopgang, een avondzon, van de mist, van een besneeuwd landschap, van de vogels die vliegen, van de honden waarmee we kunnen spelen, de koeien, paarden, schapen in een weiland, van een kabbelend beekje door een bos…, het drukt allemaal Zijn grootheid uit.

We mogen genieten van brood, van boontjes, aardappels, rijst, van pindakaas, van melk, van een koud glaasje cola, van wijn. We mogen genieten van wandelen, van fietsen, van sporten, van het uitwaaien op een schommel. Zoals de Psalm wel zegt: in het genieten ligt het genieten van de goedheid van de Heer. Dat we door dit alles heen Hem zien en Hem danken.

We mogen van alles nemen en genieten. Dat was al zo in het paradijs; Adam en Eva waren vrij om van alles te nemen. Slechts van één boom mochten zij de vruchten niet nemen. En de rest was allemaal voor de mens; niets uitgezonderd. Om er van te genieten. Het is nog steeds zo: Jezus is gekomen om ons het leven te geven in al zijn volheid. We mogen genieten van de zegeningen die God ons geeft, we mogen genieten van wat al ons werken opbrengt.

‘Leven in vrijheid’, gemaakt door een cliënt

We mogen genieten van de mensen met wie we het leven delen. We mogen genieten van de diepe en intense lichamelijke relatie die je met je geliefde mag hebben. We mogen genieten van de ander: dát er een ander is; genieten van zijn humor, van de dingen waar hij goed in is, van bijvoorbeeld zijn hobby’s of beroep, de dingen waarbij hij jou ondersteunt, van zijn talenten, van zijn missers, van zijn lach…

We mogen ook genieten van onszelf. Van het leven dat we gekregen hebben, van dingen waar we goed in zijn, van creativiteit, van daar waar we er kunnen zijn voor de ander, wat we mogen betekenen voor de ander, van de dingen die uit onze handen komen, van de dingen die ons toekomen, genieten van ons lijf, van het huis waarin we wonen, de kleding, de fiets, de hobby’s, de bezigheden. God heeft ons geluk voor ogen en niet ons ongeluk.

Ik wil een kanttekening plaatsen. We mogen leven in de door God gegeven overvloed. Prediker 11:9 en Luc. 12:15 geven wel aan dat het genieten niet grenzeloos of bandeloos mag zijn. Mijn genieten mag nooit ten koste gaan van iemand anders, van de schepping of van mezelf. Mijn genieten mag nooit ten koste gaan van de relatie met God. Mijn overvloed mag me nooit losmaken van de afhankelijkheid die ik heb van God. Ik vind dat een belangrijke kanttekening.
Zo schreef ik dat je mag genieten van bijvoorbeeld je cola. Ik geloof echt dat het mag. Toch voelde ik bij het geven van juist de suggestie van het glaasje cola enige schroom, misschien wel wroeging. Ik moet er ook bij stilstaan hoe de ingrediënten van cola (in het bijzonder de suiker) geproduceerd is en welke sociale- en milieutechnische vraagstukken er aan mijn glaasje cola zitten. Hoe ‘fair trade’ is cola? Hoe is de ecologische voetafdruk van cola (zie www.wnf.nl).
En hoe fair trade is onze kleding? Ik voel me soms gevangen zitten in een systeem waarin alles draait om efficiëntie en zo veel mogelijk krijgen tegen zo laag mogelijke kosten. Een systeem waarin gerechtigheid soms ver te zoeken is. Ik heb daar last van en ik vind het ook moeilijk om me daar aan te onttrekken. Dat maakt dat ik in het genieten bewuste keuzes moet maken, misschien nog wel meer dan ik nu doe. Het volgen van de Michacursus kan ik hierbij van harte aanbevelen (www.michanederland.nl).